174552849_35be0507b7_zLotta Gröning uppmanade i veckan till en folkomröstning om ett självständigt Norrland. Ett Norrexit så att säga. Tanken svindlar men den kanske inte är helt absurd. Katalonien och Skottland har nyligen genomfört självständighetsomröstningar och en sak är i alla fall säker;

– En folkomröstning, med tillhörande valkampanj, skulle lyfta frågor som vi norrlänningar gärna vill få upp på agendan.

Idag har vi två exempel som upprör oss. Främst gäller det att centralstaten via sitt bolag, Vattenfall, vill lägga ner sitt faktureringskontor i Jokkmokk och göra 40 personer arbetslösa. De tänker inte lägga ner några kraftverk i kommunen, som levererat rikedomar i decennier till statskassan. Det diskuteras också en straffskatt på lastbilstransporter, nåt som kommer slå hårt mot företagandet i vår transportberoende landsdel.

Nu begriper jag inte hur man skulle kunna skapa ett autonomt självstyre för vår landsdel, tror dessutom att det inte skulle vara till någon fördel, gränser, krångel och annat trams har aldrig gynnat tillväxt och utveckling. Men det är kanske dags för nåt annat än att bara prata utan också på allvar visa att vi inte nöjer oss med den ordning som gäller idag. Vi vill se ett system som till stora delar ser till att återföra det som vi levererat. Det finns bra exempel på nära håll (Norge) som det går att kopiera!

Bild från Flickr.com Fotograf: Johan Nilsson